despre o altfel de arta

Am pornit la scrierea acestui articol in urma celor 5 ani petrecuti intr-un dojo (nu ca practicant, ci ca parinte insotitor) – si inca nu am incheiat; mai avem multe antrenamente si multa experienta de acumulat 9eu doar ca spectator).

Un istoric al aikido-ului nu poate incepe fara Marele sau Maestru.

Aikido, o arta martial japoneza veche, fondata de maestrul Morihei Ueshiba sau

O-sensei = marele profesor (n. 14 decembrie 1883 — m. 26 aprilie 1969).

Nascut intr-o familie de tarani samurai liberi, in satul Tanabe, viitorul O-sensei a fost educat in spiritul Bushido, familiarizat cu legile si regulile unei vieti morale si cinstite, o viata petrecuta in onoare, curaj, bunatate, cinste si respect.

Fiind un copil bolnavicios, de mic a pris deprinderea exercitiilor fizice, iar din anul 1901 a inceput sa ia cursuri de jujutsu;

1903 – 1904 a fost inrolat in armata imperial japoneza

Si-a continuat instruirea in artele martiale (stilul Yagyu-ryu), ajutat de maestrul Nakai Masakatsu.

Dupa patru ani, in 1908 dupa ce a obtinut o diploma de instructor  si-a deschis un dojo unde a continuat sa munceasca serios si sa se perfectioneze.  Un mare maestru preda aici judo.

In anul 1912 a intemeiat impreuna cu alti oameni un nou sat, in insula Hokkaido, unde a continuat sa munceasca din greu, dar si sa se antreneze.

1915-1916 este o perioada in care Morihei Ueshiba s-a aflat discipol al marelui spadasin Takeda Sogaku si maestru in stilul Dayto-Ryu Aiki-jutsu.

In anul 1916 a primit diploma de maestru in Aiki-jutsu.

Antrenamentele grele si costisitoare au continuat pana in anul 1920 cand a plecat spre casa parinteasca.

In drum a descoperit alte invataturi si le-a insusit si a incercat sa le introduca in antrenamentele sale. Este vorba despre iubire, bunatate, morala si in general despre relatiile dinre oameni.

In anul 1922 a obtinut o diploma de maestru in stilul Shinkage Ryu-Jujutsu.

Anii au trecut si stabilindu-se in Tokyo si-a deschis un dojo unde a inceput sa predea o arta martial “inventata” de el, o lupta fara areme si pentru aparare. Stilul se numea atunci Aiki-Budo.

Desi a incercat sa familiarizeze oamenii su stilul sau, Ueshiba a intalnit multe persoane care l-au umilit si denigrat.

S-a retras la tara unde a si dezvoltat un nou dojo unde a continuat sa predea noua arta martiala, acum sub numele de Aikido (1940)

Asa a aparut Aikido.

AI  – armonie, iubire si viata

-KI  – energie, adevar

-DO – cale, drum

Deci, Aikido inseamna „Calea armonizarii energiilor” sau „Calea catre adevarat iubire”, sau „Calea, adevarul, viata”.

Aikido este o ARTA.

Ueshiba spunea: Singurul mod in care pot sa explic cu adevarat Aikido, este sa desenez un trunghi, un cerc si un patrat.

Triunghiul cu virful in sus reprezinta focul , iar cel cu virful in jos reprezinta apa. Cele 3 laturi ale triunghiului reprezinta treimile: cerul, pamintul si omenirea; mintea, corpul si spiritul; trecutul, prezentul si viitorul, etc. Un triunghi reprezinta dimensiunea circulatiei ki-ului.

Cercul este semnul infinitului, perfectiunii si eternitatii. Natura se exprima in cercuri, circuite si spirale. cercul poate reprezenta zero-ul, vidul care implineste toate lucrurile. Reprezinta dimensiunea lichida.

Patratul inseamna stabilitatea, ordinea si materia. Sta la baza lumii fizice, compuse din pamint, apa, foc si aer. Patratul reprezinta dimensiunea solida.

“Adevaratul practicant de Aikido este cel ce atinge aceste trei componente simultan, nu doar in Dojo, ci in oricare alt moment al vietii sale. Rezonanta corpului provine din unitatea mintii si corpului si aceasta rezonanta se armonizeaza cu rezonanta universului. Esenta consta in armonizarea rezonantei corpului cu rezonanta universului. Din aceasta se naste caldura, lumina si puterea, toate parti ale unui spirit realizat deplin.

AIKI nu poate fi cunoscut prin vorbe scrise sau rostite. Fara a te pierde in vorbe inutile invata prin practica.” Morihei Ueshiba

Iata ce spune Morihei Ueshiba in cartea sa Arta Pacii („The Art Of  Peace”),  Editua Mix:

Arta Pacii incepe cu tine. Munceste cu tine si lasa Arta Pacii sa se manifeste in toate activitatile tale. Fiecare are un spirit care poate fi slefuit, un corp care poate fi antrenat si o cale pe care sa o urmeze.

Esti in viata pentru a cunoaste si a manifesta ceea ce este sacru in tine. Adu pacea in propria viata si aplica Arta Pacii in tot ce te inconjoara.

Acum, dupa ce am stabilit ca aikido este o arta, ca nu inseamna violenta, si ca inseamna mai mult decat miscare, sa vedem cum se desfasoara un antrenament in zilele noastre.

Toate etapele sunt la fel de importante, incepand cu intrarea in dojo si pana la parasirea lui.

Pregatirea dojo-ului consta in aranjarea saltelelor (tatami), asezarea portretului lui O-Sensei pe shinden si apoi pregatirea personala pentru antrenament.

Salutul cu care incepe si se incheie un antrenament este dat catre O-Sensei, sensei-ul care tine antrenamentul apoi se salute practicantii intre ei.

Acest salut este foarte important marcand respectul fata de Marele Maestru, fata de sensei si fata de colegi.

Practicantul de aikido saluta la intrarea in dojo si se aseaza pe tatami. Orice antrenament incepe cu salut.

Keiko-gi – costum traditional, alb, de bumbac

Centura – alba, neagra sau colorata (la copii, in functie de grade)

Hakama – “fusta” neagra purtata dupa obtinerea gradului de 1Dan

Armele fac parte integranta din participant, sunt considerate o prelungire a sa, ele retinand ki-ul celui care o foloseste; trebuie tratate cu mult respect.

Boken-ul (sabia de lemn), tanto-ul (cutit) si jo-ul (baston) au un regim deosebit in timpul antrenamentului si al salutului.  

Armele nu vor fi purtate fara husa in afara dojo-ului.

Dojo = locul de desfasurare a antrenamentului

Tatami = saltea

Shinden = peretele de onoare pe care se afla portretul lui O-Sensei, in fata caruia se inclina toti participantii

1 – ichi

2 – ni

3 – san

4 – shi / yon

5 – go

6 – roku

7 – shichi / nana

8 – hachi

9 – ku / kyu

10 – ju

In aikido nu exista competitie intre parteneri, exista o intrecere cu tine, o implinire.

Sensei pe care eu i-am intalnit si pe care ii apreciez: Ioan Grigorescu, Marius si Mihaela Ionita, Adrian Penu

Adrian Penu este extraordinarul sensei-ul copilului meu, un sensei pe care il respecta, il asculta si ii urmeaza toate sfaturile si indemnurile. Nu stiu ce ceva special are, dar are…

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria 1

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s