Actori talentati, actori fara piese…

Ma intreb care ar fi solutia salvatoare, cum sa facem sa supravietuim in noroaie, incojurati de minciuna, urat, invidie si suspiciune. Unii spun “trebuie sa te obisnuiesti”. Pai cum sa te obisnuiesti cu ceva ce nu intelegi?!

Cum sa faci sa te simti mai putin vierme, cand la tot pasul exista cineva care te calca pe cap? Cum sa pretinzi ca ai coloana vertebrala cand ea e incovoiata mai rau ca la maimuta?

Sustin tot ce spun printr-o poveste reala, o povste din viata unui om de langa mine, de langa tine.

De nenumarate ori ati auzit replica “nu mai avem actori, domnule!”. BA MAI AVEM ACTORI, si inca foarte buni; actori fosti elevi ai maestrilor Dem Radulescu sau Ion Cojar, actori care au dat examene serioase sa intre in institutii serioase de invatamant; actori care au dat examene serioase ca sa termine acele facultati; actori care s-au inscris la teatru din pasiune, nu doar ca sa ajunga “pe sticla” sau in vreun platou de filmare pentru vreo reclama la Paracetamol.

De ce nu-i vedem?

Pentru ca nu mai au loc, pentru ca exista si aici un monopol, daca nu stiati. Da! Nu trebuie decat sa faci o cautare simpla (nu avansata) pe site-urile celor cateva teatre din Bucuresti. Veti vedea doar cateva nume. Sa nu creada cititorul ca am ceva cu marii actori romani, actori in fata carora imi scot palaria, actori pe care-i vad in spectacole si pe care ii aplaud cu drag. Le recunosc meritul, le recunosc talentul si munca, dar… . Dar vreau sa-i vad si pe cei care au muncit la fel, dar nu au avut stiinta sau putinta sa-si faca o imagine rasunatoare.

Si ce e mai rau este altceva: nu le spune nimeni in fata NIMIC; nici ca vor fi distribuiti, nici ca nu vor fi in urmatoarea piesa pentru care repeta fara sa stie nici ei de ce. Poate doar din pasiune, poate doar cu speranta.

Amicul despre care vorbesc, actor la un teatru mare din Bucuresti, elevui lui Dem Radulescu si al lui Ion Cojar (cum am mai spus), cu ani de experienta si nopti nedormite, face rost de text si se apuca se repete. Este vorba despre o piesa cu doua personaje. Are, deci si un partener. In paralel, aceleasi roluri sunt pregatite de doi actori cu imagine, pe care ii vedem saptamanal (daca nu mai des) pe scena teatrului. Primii se duc la regizor si il intreaba ce sanse au. Regizorul ridica din umeri. Repeta in continuare. Dupa incercari repetate, amicul meu reuseste sa intre in audienta la directorul teatrului, care nici macar nu-l priveste in ochi. Ce-i spune? NIMIC. Priveste pe geam si spune “pai da, sa vedem, mai vorbim…” Ce face dragul si talentatul nostru actor? Iese si mai catranit decat a intrat, mai incovoiat, cu o intrebare pe buze “Cu ce am pacatuit sa traiesc intr-un lagar?” E drept, un lagar mai de catifea, nu?

Ce face amicul meu, actorul? Cum poate obtine un rol? De ce doar Stela Popescu si Arsinel (nu-mi place teatrul de revista, recunosc; desi pe cei doi nu-i mai vezi doar la revista, ii vezi peste tot: in reclame, in emisiuni de tot felul, de Revelion), de ce doar Maia Morgestern, Dan Puric, Horatiu Malaiele, Victor Rebenciuc, Ion Caramitru, Mariana Mihut, Oana Pellea, George Ivascu, Ion Besoiu, Irina Petrescu?

Stimate cititor, te rog sa nu ma intelegi gresit.

Intentia mea nu este sa arunc cu piatra in marile numele ale scenei romanesti. Intrebarea mea este unde-l pot vedea pe actorul talentat, actorul muncitor, actorul care vrea sa joace, actorul care are o experienta pe care doreste sa si-o inbunatateasca cu noi si noi roluri?

Reclame

Un comentariu

Din categoria Fără categorie

Un răspuns la „Actori talentati, actori fara piese…

  1. Pingback: Din online cu cele mai bune intentii (2) | Irina Bartolomeu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s