Amintiri din Delta

Daca mergi in Delta si nu mananci o ciorba de peste facuta cu apa din Dunare, se spune ca degeaba ai fost.

Cum stau lucrurile?

Iei o barca, o incarci cu cele necesare, dintre care musai cartofi, ceapa, ardei (gras si iute), rosii, usturoi, otet si malai, si iarasi musai ustensile de pescuit. Si prieteni! Cei mai buni prieteni.

Pornesti pe canale, inarmat cu aparat foto si dornic sa vezi, sa auzi, sa imortalizezi si sa inveti lucruri noi. Nuferi, pasari, pesti, serpi si broscute, cai salbatici, stuf, Letea, papura, povesti cu pirati si soare. Ziua pare scurta pentru cate ofera natura si pentru cate ai tu, omule, de descoperit. Te simti, ca in “Toate panzele sus!”, urmarit de Spanu? Asa si trebuie, face parte din aventura.

Ajungi si la cherhana, cum altfel? Esti tentat sa iei peste pentru masa, dar…unditele? Mai bine nu! Mai bine pescuiesti, asa te sfatuiesc toti cei de prin partea locului.

Te pui pe treaba! Pescuiesti. Se aduna in barca de-o ciorba: crap, somn, stiuca si biban.

Umpli ceaunul cu apa din Dunare (auzisei ca borsul de peste iese mai bun asa) si adaugi cartofii, ceapa, ardeiul gras si rosiile.Si sare. E prima ta ciorba si vrei sa iasa “ca la ea acasa”. Pui suflet, pasiune, exaltare, dorinta si putina mandrie, de ce nu?

Fiecare etapa este fotografiata, dorind sa ramana dovada priceperii, curajului si initierii tale in tainele batranei Delte.

Cand s-au fiert legumele, sunt scoase si locul lor este luat de pestele curatat si taiat. Fierbe repede. I se alatura apoi legumele si otetul, iar la final, o mana de patrunjel (gasit ca prin minune, in spatele cherhanalei).

Lasa ciorba sa se linisteasca, pune vreo doua rosii la copt in jar si pregateste mujdeiul. Frecat cu ulei (daca ai) si otet apoi “dres” cu rosia coapata si maruntita. Daca nu ti se “taie”, acesta este cel mai delicios mujdei pe care l-ai putea manca vreodata.

Ar fi mers si o mamaliga, dar cine mai are timp? Cine mai are chef?

Pasiune ai pus la pregatit. Stiinta ai la mancat? Pestele este scos din ciorba si servit inainte cu mujdei, apoi se consuma borsul cu ardei iute. Toate au un rost!

Este cea mai buna ciorba pentru ca este facuta de tine, cu emotie, cu pasiune, cu drag, cu dorinta. Delicios!

Este cea mai frumoasa zi, pentru ca natura s-a “deschis” in fata ta si ti-a dat o lectie, dandu-i inca un motiv lui Octavian Paler sa spuna “Nu dispreţui lucrurile mici; o lumânare poate face oricând ceea ce nu poate face soarele niciodată: să lumineze în întuneric.”

Am facut asta de nenumarate ori si de fiecare data a fost la fel…minunat!

 

Anunțuri

Scrie un comentariu

Din categoria Fără categorie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s