2013 cultural

Marsilia (Frata) si Kosice (Slovacia) sunt doua orase pe care ar fi bine sa nu le excluzi din planurile tale de vacanta in 2013.

De ce tocmai ele? Pentru ca cele doua fac parte (anul acesta) din programul “Capitala Culturala Europeana” initiat de Consiliul de Ministrii ai Culturii din Uniunea Europeana in 1985.

Marisila, cel mai vechi oras al Frantei, poarta spre Mediterana, blocuri cu apartamene megalitice, case elegante din secolul XVII, dealuri sterpe de stanca alba sau “Chicago al Frantei”. Aceasta este Marsilia in cateva cuvinte.

Ce va defini Marsilia in 2013?

Festivaluri, expozitii, spectacole, focuri de artificii, muzee renovate, inaugurarea Muzeului Civilizatiei Europei si Mediteranei (MUCEUM), proiectul “Cité des Curiosités”, construirea unui district pietonal in jurul vechiului port (unii localnici nu vad cu ochi buni aceast proiect care a alungat vanzatorii de carti de langa Conservatorul din Marsilia), o sumedenie de evenimente cultural, iesirea din umbra delictelor binecunoscute si mediatizate si inscrierea orasului pe harta culturala a Europei.

marsilia-624

“Marseille Provence 2013 este o ilustrare perfectă a dialogului dintre popoare”, a afirmat sambata (12-13 ianuarie) Jose Manuel Barroso, cu ocazia inaugurarii orasului Marsilia drept Capitala Europeana a Culturii pentru anul 2013.

Vezi programul aici

Al doilea oras desemnat capital cultural in 2013 este Kosice (Slvacia), primul oras din Europa Centrala caruia i s-a permis sa-si afiseze propriul blazon, primul oras slovac desemnat Capitala Culturala ai al doilea oras ca marime din Slovacia.

Orasul gazduieste una dintre cele mai frumoase biserici gotice, Catedrala Sf. Elisabeta, precum si Muzeul Slovac de Est, Teatrul de Stat, Universitatea Tehnica și Kulturpark.

Kosice va imbraca haina de sarbatoare din data de 19 ianuarie si o va purta, prin multiple evenimente culturale, pana la sfarsitul anului 2013.

kosice_045-sko0004.jpg

Vezi programul aici

Vei hotara singur daca merita sau nu sa incluzi pe lista ta de vacant cele doua destinatii cultural.

PS

Si daca vrei sa-ti faci planuri…culturale (deja) pentru 2014, afla ca Umea (Suedia) si Riga (Letonia) vor fi Capitalele Europene ale Culturii pe 2014.

umea1riga-hotels1

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Fără categorie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s